Het label

cKata staat voor tijdloze, duurzame kleding met een eigenzinnige twist. De ontwerpen zijn comfortabel, stijlvol en elegant. Geïnspireerd op de stijl van iconen uit de jaren ‘60 en ‘70, zoals Brigitte Bardot, Audrey Hepburn en Sophia Loren.

Bij cKata draait het om de vrouw die met haar kleding laat zien wie ze is, op haar werk, in privé of bij speciale gelegenheden.

Stijl is een manier om zonder woorden te zeggen wie je bent

Toen Mieke van der Schans haar modelabel cKata begon koos zij ervoor dit zo duurzaam mogelijk neer te zetten. Te beginnen bij de keuze van stoffen en het ontwerp, tot de productie en het verkoopproces. Het belang van duurzaamheid wordt steeds meer erkend. Toch moeten er met name in de mode-industrie nog vele stappen worden gezet. Door te kiezen voor een duurzaam en eerlijk productieproces draagt cKata hier graag haar steentje aan bij.

De founder

In 2014 gooide Mieke van der Schans het roer om en startte haar eigen modelabel, Ckata. Een lang gekoesterde wens.

Mieke studeerde Industrieel Ontwerpen in Delft en werkte daarna jarenlang in het bedrijfsleven als Innovatie manager. Toen zij als ‘hobby’ privéles nam bij een modeontwerper, herontdekte ze haar passie.

Van jongs af aan was Mieke al bezig in het atelier van haar ouders. Daar werd gevoel voor stoffen bijgebracht en maakte ze haar eerste ontwerpen. Na zoveel jaren voelde het als een soort thuiskomen. Uiteindelijk was het geen keuze meer, maar een must om het modevak te omarmen.

Duurzaamheid

Bij Ckata gaan we zorgvuldig om met mens en milieu, en staan we voor verantwoord en eerlijk ondernemen. Dat komt terug in ieder onderdeel van ons bedrijfsproces.

Hoogwaardige & duurzame stoffen

Onze overtuiging is dat je beter iets kan aanschaffen van goede kwaliteit, dan vele items van mindere kwaliteit. Zo heb je er langer plezier van en draag je bij aan een betere relatie tussen mens en natuur.

Daarom maken we gebruik van hoogwaardige stoffen. We gebruiken bij voorkeur natuurlijke materialen zoals viscose, bamboe, zijde, wol en tencel. Natuurlijke materialen ademen en zorgen van nature voor een goede vochtregulatie, met een hoog draagcomfort als resultaat.

De oorsprong en de manier waarop de stoffen geproduceerd zijn vinden we belangrijk. De meeste stoffen die cKata gebruikt komen uit Europa, zoals uit Duitsland, Oostenrijk en Italië. En als het even kan met een keurmerk of certificering, zoals GOTS-gecertificeerd of het OEKO-TEX label. Deze keurmerken zeggen iets over de wijze waarop stoffen worden gemaakt. Bijvoorbeeld dat ze bijna helemaal uit biologisch geproduceerde materialen bestaan, dat ze niet met chemicaliën bewerkt zijn en dat ze onder goede arbeidsomstandigheden geproduceerd zijn. Zo ben je verzekerd van een kledingstuk dat prettig is voor jou, het milieu en de mensen om ons heen.

Eerlijke & lokale productie

Transparantie en de hele keten kunnen overzien. Dat zijn voor ons de twee belangrijkste aspecten om er zeker van te zijn dat onze kleding onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt wordt.

Daarom werkt cKata alleen met partners uit Europa. De kleding uit de basic-lijn van cKata wordt geproduceerd in ateliers in Europese landen die werken volgens de EU-richtlijnen. De overige items worden gemaakt in eigen atelier in Nederland door bekwame, lokale coupeuses.

Door onze productie dicht bij huis te houden, versterken we de lokale economie en zorgen we voor korte lijnen. Ook voorkomen we hiermee onnodig transport en uitstoot.

Tijdloze & exclusieve ontwerpen

De ontwerpen van cKata zijn tijdloos. Dat betekent dat ze niet modegevoelig zijn en dat de kledingstukken jaar na jaar weer gedragen kunnen worden.

De items worden in kleine serie geproduceerd of op aanvraag. We gaan zorgvuldig om met stoffen & materialen en werken niet met grote voorraden. Op die manier voorkomen we enorme overproductie en restanten, die zo belastend zijn voor het milieu.